Saturday, September 10, 2011

❤ tutorial disable left/right click for picture

assalamualaikum.

okay, saya kembali dengan entry tutorial. pffftt! anda faham maksud tajuk di atas? haha. tuto ne untuk gambar yang kamu letak dalam entry tu. kalau nda mau gambar kamu di ambik orang, sila lah ikut tuto ne yaa. FYI, saya jarang-jarang buat tutorial ne. sebab banyak sudah blog buat tutorial. so i think, no need lagi lah saya mau buat tutorial kan. tapi ne saya buat khas untuk bestie saya si Miera ne. haha. kau fahami betul-betul ne aku ajar ah? susah payah aku buat untuk kau ne sayanggg! hahah.

okay. first, macam biasa lah. kamu buat lah entry kamu macam biasa. sebelum publish entry tuh, kamu tekan dulu di kotak entry kamu tu EDIT HTML. sebelah COMPOSE tu. kalau mau lebih faham, tengok gambar di bawah.


lepas kamu tekan EDIT HTML tu, kamu cari lah code gambar kamu tu. code dia macam gambar di atas ne lah. setakat ne faham? hahaa. tolong~ saya nda pandai buat tutorial. HAHA. okay! sambung balik. sudah kamu nampak code gambar kamu tu, kamu padam code yang saya buat petak hitam tu. padam semuanya. i mean yang saya buat petak hitam itu saja ya? jangan lebih jangan kurang :D

lepas kamu padam code tu, pegi lah tekan COMPOSE tu balik then publish lah entry kamu seperti biasa. SIAP. senang kan? so lepas ne tiada sudah orang boleh ambik gambar kamu yang cantik-cantik tu. miahahaha. oh, lagi satu. kalau kamu letak banyak gambar dalam satu entry kamu tu, sila lah cari code satu-satu macam gambar diatas. INGAT! yang saya buat petak hitam itu saja di padam okay? :)

tutorial disable right click, boleh tengok di sini ----> click!

SIAP SUDAH.

kbye

2 comments:

farhayinatika said...

di Compose pun boleh jugak. tekan gambar yang didownload then tekan icon link. :) disable it.

Bibiy Asdin said...

farhayinatika : ouh, ada cara lain? haha. okie. tengs btw :')